Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ντόρου Νικολάε: «Ηφαίστειο το Καραϊσκάκη, "σκυλιά" που τρέχουν οι Ελληνες»

O Ντόρου Νικολάε γράφτηκε στην ιστορία ως ο πρώτος Ρουμάνος ποδοσφαιριστής που αγωνίστηκε στην Ελλάδα τη δεκαετία του ΄80 με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. 

Ο παλαίμαχος επιθετικός κατέθεσε στην ιστοσελίδα «prosport.ro» την άποψή του για τις επικείμενες αναμετρήσεις Ελλάδας και Ρουμανίας με φόντο το Μουντιάλ της Βραζιλίας, χαρακτηρίζοντας «σκυλιά» που τρέχουν ακατάπαυστα τους Ελληνες και «ηφαίστειο» την ατμόσφαιρα στο «Καραϊσκάκη».

Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι, ο 
60χρονος σήμερα Νικολάε πρωτοήρθε στη χώρα μας το καλοκαίρι του 1980 και έπαιξε για δύο χρόνια (1980-82) με τον Παναθηναϊκό, έχοντας συνολικά 60 συμμετοχές και 9 γκολ και κατακτώντας ένα Κύπελλο.

Μάλιστα όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του ρουμάνικου σάιτ, ο τότε πρόεδρος του «τριφυλλιού» Γιώργος Βαρδινογιάννης μίλησε απευθείας με τον δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου, προκειμένου να εγκρίνει την μεταβίβαση του ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.
 

Σύμφωνα με όσα μετέφερε στους συμπατριώτες του ο Νικολάει, χαρακτήρισε «σκυλιά» που τρέχουν ακατάπαυστα τους Ελληνες και όπως ανέφερε, για να καταφέρει η Ρουμανία να προκριθεί είναι να τρέξει περισσότερο από την ελληνική ομάδα.
 

Αναλυτικά η συνέντευξη:   

- Τι μνήμες ξύπνησε η είδηση ​​ότι η Ρουμανία θα παίξει εναντίον Ελλάδα στα μπαράζ του Παγκοσμίου Κυπέλλου;
 

«Κοίταξτε, έφαγα ζεστό ψωμί στην Ελλάδα. Είμαι όμως Ρουμάνος και εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να προκριθεί η Εθνική Ρουμανίας  στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα! Δεν συναντάμε συχνά στη ζωή ευκαιρίες όπως αυτή, και κάποια παιδιά από την τρέχουσα ομάδα που δεν έχουν ακόμη πολλά χρόνια  ποδοσφαίρου, θα πρέπει να επωφεληθούν»





- Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Εθνική Ρουμανίας αυτά τα δύο παιχνίδια;

«Σχετικά με την τωρινή ομάδα στην Ελλάδα δεν μπορώ να πω πάρα πολλά πράγματα, γιατί δεν γνωρίζω τους παίκτες του, αλλά στο ποδόσφαιρο οι Ελληνες είναι «σκυλιά» που τρέχουν συνέχεια! Αυτό είναι που κάνει δύσκολα τα δύο παιχνίδια, τα οποία πρέπει να δούμε ξεχωριστά με θάρρος και χωρίς φόβο και σίγουρα να τρέξουμε περισσότερο από αυτούς».


- Οι Ελληνες στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν στο γήπεδο...


«Το Καραϊσκάκη είναι ηφαίστειο και οι Ελληνες οπαδοί είναι φανατικοί. Φτύνουν, πετάνε αναπτήρες, κάτι που κάνουν σε οποιοδήποτε άθλημα. Στο ποδόσφαιρο, το χάντμπολ, το μπάσκετ. Αν πάτε σε ένα Παναθηναϊκός - ΑΕΚ ή σε άλλο μεγάλο ντέρμπι στην Ελλάδα, θα δείτε πόσο τρελοί είναι»


- Ρεαλιστικά, τι πιθανότητες έχει η Εθνική Ρουμανίας να πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο;
 

«Οι παίκτες δεν θα πρέπει πλέον να βάλουν τα χρήματα μπροστά. Εδώ θα πρέπει να σκεφτούνε περισσότερο τους ανθρώπους που τους αγαπούν και θέλουν να τους δουν στο Μουντιάλ! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε τους ποδοσφαιριστές του παρελθόντος. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Θα πρέπει να τρέξουμε σε αυτά τα δύο παιχνίδια, όπως ποτέ δεν τρέξαμε».





- Έχετε παίξει στο πρωτάθλημα της Ελλάδα, το 1980, πώς ήταν το ελληνικό ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή;
 

«Ειλικρινά, το πρωτάθλημα ήταν πιο αδύναμο από το δικό μας. Αλλά εκείνη την εποχή οι Έλληνες άρχισαν να ανησυχούν περισσότερο για το ποδόσφαιρο. Άρχισαν να αγοράζουν καλούς παίκτες και να είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την προώθησή νεαρών παικτών. Οι Έλληνες εκείνο το διάστημα έδωσαν χρήματα και είχαν απαιτήσεις από τους ποδοσφαιριστές. Ο Παναθηναϊκός, είχε ως μοναδικό στόχο το πρωτάθλημα. Οτιδήποτε άλλο δεν υπήρχε. Τίτλος, τίτλος και μόνο τίτλος»

- Υπήρξατε ο πρώτος Ρουμάνος παίκτης ο οποίος κατάφερε να ενταχθεί σε μια ομάδα του πρωταθλήματος στην Ελλάδα…

«Θυμάμαι ότι ήμουν με την εθνική ομάδα στην Γαλλία και ήρθαν από τον Παναθηναϊκό και μου είπαν: "Κοιτάξτε, το αεροπλάνο είναι έτοιμο, πάμε". Τους είπα ότι αν συμφωνήσουν με τις ρουμανικές αρχές δεν έχω κανένα πρόβλημα να έρθω στην Ελλάδα. Ήρθαν στο Βουκουρέστι, πήγαν στην Ομοσπονδία, πήγαν στο κόμμα και έτσι ολοκληρώθηκε η μεταγραφή. Μετά από μένα πήγε και ο Ιορντανέσκου στον ΟΦΗ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: